Har du varit i Södertälje?

Har du varit i Södertälje någon gång? Många som är unga i dag, tänker mest på kriminella nätverk, som Södertälje-nätverket av kriminella och syrianska män och ungdomar.

För något år sedan visade det sig att en imam ledde ett kriminellt gäng, som fuskade med bidrag, kunde utfärda mer eller mindre dödsdomar över sina motståndare. Det ledde till åtal och då handlade det om narkotikahandel, mord, människorov och utpressning. Rättegången pågick i 62 dagar och kostade nästan 200 miljoner kronor, 70 miljoner i advokatkostnader, 24 miljoner till häktningskostnader.

Södertälje har gamla anor långt tillbaka i tiden

Men detta var mellan åren 2009 och 2010. Den som kan sin historia, vet att Södertälje har gamla anor och var en viktig ort, redan på Stenåldern, cirka 4000 f.Kr då de första stenåldersmänniskorna bosatte sig kring det som numera är Södertälje. Södertälje, som då låg bra mycket lägre ner än vad den gör idag, blev en knutpunkt för handel via havet.

Hoppar vi till 800-talet passerade Ansgar genom Södertälje mot sin väg till Birka 829, och Södertälje nämns första gången 1070 av Adam av BRemen som beskrev platsen mellan Skara och Birka i sitt skriftliga verk Gesta Hammarburgensis, Ecclesiase Pontificum.

Södertälje blev stad under medeltiden

Det dröjde ända till 1300-talet tills Södertälje blev stad på 1300-talet. Här hölls sedan många kyrkomöten rum. I modern tid har Södertälje varit en industristad, med Vagnsfabriks-Aktiebolaget i Södertelge; VABIS, som blev Scania, Astra Zeneca, Apotekarnes Kemiska Fabriker och många andra lockade till sig, bland annat invandrare från många håll i världen, först finnarna, sedan jugoslaverna och de senaste 30-50 åren syrianerna, som nämndes i början av texten.

Men det är inte bara invandrare som har vuxit upp i Södertälje, även om många invandrare gärna vill flytta dit där deras egna landsmän finns, så har vi en del kända personer som kommer från Södertälje, såsom Björn Borg, Hasse Aro, Peter Haber, Jan Guillou med flera.